Ook al fotografeer ik nu bijna 6 jaar, ik raak nooit uitgeleerd. Er kan altijd iets beter; de compositie, een pose of het gebruik van licht. Nu moet ik zeggen dat ik het mezelf ook graag moeilijk maak en de lat erg hoog leg; er gaat niks boven kwaliteit. Van origine ben ik een buiten/natuurlicht-fotograaf, maar mijn laatste opdrachten brachten mij in aanraking met de wondere wereld van de studiofotografie. Ik heb dus weer een nieuwe uitdaging gevonden.

Ik wil kwaliteit leveren, maar ik houd wel van efficiënt en met zo min mogelijk rompslomp werken. Mijn gear moet dus nagenoeg handzaam en vooral niet al te zwaar te zijn. Maar dat is toch niet mogelijk met studiofotografie…dacht ik!

Strobist
Na veel googelen, YouTube-video’s bekijken en tutorials lezen, stuitte ik op ‘strobist fotografie’. Simpel gezegd, houdt dat in dat je met handzame (reportage)flitsers en flitsparaplu’s foto’s op locatie van studiokwaliteit kunt maken. De achterliggende gedachte, van de grondlegger van het fenomeen ‘strobist’, David Hobby, is dat je met vooral handzame betaalbare en/of bestaande middelen creatief kunt zijn, zonder dat je daar een enorme uitrusting voor nodig hebt. Je fotografeert dan niet met de flitser op de camera, maar die haal je eraf ofwel off-camera flitsen. Dit geeft meer flexibiliteit en creativiteit in het gebruik van licht. Ik kan de flitser, op een standaard, op allerlei plekken zetten die ik wil.

Setup
Uiteraard heb ik hier wel het een en ander aan apparatuur voor nodig, maar niet de logge veel te dure – overigens wel mooie – lichtsets van promerken als Profoto of Elinchrom. Dit is wat ik gebruik – heel simpel en on a ‘budget’:

strobist test Canon Speedlite 600EX-RT, YongNuo triggers en receiver, Canon 5D ii, Canon 50mm 1.2.

Bij het zoeken naar de setup van licht etc. viel me op dat niet iedereen even open laat zien hoe zij hun flitsplu (op standaard), camera en eventueel een reflectiescherm plaatsen. Ik heb dus even een snapshot gemaakt – zonder achtergrondrol, want die hoort er ook bij – van mijn setup bij portretten. Afhankelijk van de hoek van het hoofd staat mijn flitsplu aan de linker- of rechterkant.

Bibi-Veth-Visual-Storyteller-strobist-setupLastolite Uplite Cooltone, Lastolite Trigrip 75cm, Velbon video tripod, Photek flitsparaplu & softbox 46inch. Bekijk anders mijn licht setup diagram!

Mijn gebruikte instellingen
Ik zet mijn flitser standaard in de M-modus. Dat is een persoonlijke keuze, ik vind het fijn dat ik meer zeggenschap heb over de sterkte van het licht. Misschien zit dat tussen de oren, maar voor mij werkt het. In de onderstaande voorbeelden heb ik verschillende sterktes gebruikt, variërend van 1/4 tot 1/16. Waarbij je op 1/4 feller licht hebt dan op 1/16. Als ik via het strobist-principe werk, zet ik ook mijn camera in de M-modus. Ik heb hierbij de volgende instellingen gebruikt 1/160 – f4,5 op iso 160. Zodat ik toch nog een lichte depth of field heb, waardoor er een zachtere gloed ontstaat. Maar waarbij de foto grotendeels nog scherp genoeg is.

Spelen met kleuren en instellingen
En dan is het simpelweg uitproberen welke instellingen werken voor hetgeen je wilt bereiken. Als de basis belichting goed is, hoef je bijna niks meer te bewerken. Maar uiteraard kun je nog heel veel ‘tweaken’ aan een foto qua kleur en licht met Photoshop en Lightroom. De puristen onder de fotografen houden hier niet van. Ik ben niet vies van extra nabewerkingen en spelen met verschillende kleurtoningen in Lightroom.

Voor kleurbewerkingen in Lightroom heb je ‘presets’. Mijn nieuwste favoriet is het preset-pakket van VSCO, dat geeft de foto’s een old school analoge vibe. Een aanrader!

Vind je een kant onderbelicht, dan kun je twee dingen doen:
– Zet een tweede flitser neer; voorzien van omnibounce, diffuser of een flitsplu. Plaats deze dan naast de persoon, dus op 90 graden ipv op 45 graden anders krijg je een lelijke slagschaduw op de achtergrond. Hierbij moet je dus weer kijken naar de instelling; wil je wat feller of juist wat zachter licht. Dit kun je met de instellingen op de flitser doen, maar je kunt bijv. de flitser ook wat dichterbij of verder van het object af zetten.
– Of, om de andere kant van het gezicht wat op te lichten, kun je een tweede reflectiescherm gebruiken. Deze plaats je dan onder het gezicht van het model, richting de flitsparaplu, zodat het flitslicht weerkaatst in het reflectiescherm op het te belichten gedeelte van het gezicht. Dit zorgt ook nog voor een extra glimmertje in de ogen.

Wil je meer weten over strobist, dan kun je de site van David Hobby bekijken, die heeft hier een heel blog aan gewijd. En voor de exacte plaatsing van de flitser of bouncer en het soort belichting, bekijk dan Strobox.com. Erg handig!

Voorbeeld shots
Hieronder vind je mijn testshots die ik heb gemaakt om mijn nieuwe vinyl achtergrond uit te proberen.

studio1

studio2