“Foto?, or it didn’t happen!” is een gevleugelde uitspraak tegenwoordig. Iemand post een leuk bericht op Facebook of Twitter, al is het “Bij de kapper, nieuwe coupe én nieuwe haarkleur,” dan reageren mensen steevast “Foto?” Waarom? Uit nieuwsgierig, uit interesse!

We willen niet alleen meer lezen dat iets gebeurt, we willen zien! Sterker nog, we willen het authentieke zien, ervaren én voelen. Daarom is visual storytelling zo’n hype momenteel. Het biedt de mogelijkheid onze wereld te visualiseren en eveneens te voorzien van een verhaal.

facebookpost

Beeldende verhalen overheersen het huidige social media-gebruik. En de technologie van vandaag maakt het ons ook wel erg makkelijk om alles te delen en te visualiseren met apps en platformen als Instagram, Facebook, Pinterest en de vernieuwde Flickr. Een plaatje is dus haast niet meer weg te denken in enige vorm van content.

Digital strategist Justin Goldsborough durft zelfs te stellen dat de content voorzien móet worden van beeld, wil je nog opvallen. Anders verdwijn je -letterlijk- uit de picture. “Society responds more to visual stimuli and storytelling than any story we read in magazine or on a website. And the same goes for status updates and content curation. It’s not enough anymore to live tweet from a conference or corporate event. Customers are now saying: ‘Don’t just tell me. Show me.’ And brands better listen. Or they will be left behind.

Er zit een kern van waarheid in zijn stelling, want beeld geeft jouw boodschap meer lading in plaats van een naamloos en onpersoonlijk ‘gebabbel’. Het geeft het publiek een manier om zich meer te identificeren met verhaal. En uit identificatie komt een ‘like’ voort.

Zien is vertrouwen
Dus ‘zien’ is belangrijk in deze tijd. Mensen…Nee, consumenten willen wat anders! “Zien is geloven”, toch? Of moeten we zeggen, zien is vertrouwen! We gaan af op hetgeen we zien. We maken een beslissing op basis van óf we het leuk vinden wat we zien en helemaal óf we vertrouwen wat we zien.

Waarmaakdag Amsterdam, Visual Storytelling

Heel simpel, je boekt ook geen hotel zonder eerst de foto’s te bekijken en de reviews te lezen. Daar kan natuurlijk een keerzijde aan zitten, want we ketsen eveneens iets af als we niet (denken te) zien wat we zoeken. Die eerste impressie maakt of breekt ons. Dat is dan ook de kracht van het zichtbaar en tastbaar maken. En zeker niet iets waar je je door moet laten weerhouden. Maar er gebruik van maken.

Makers en brekers
Wat ons vooral niet maakt is slecht gekozen beeldgebruik, slechte kwaliteit, het andere uiterste, stockfotografie en saaie teksten of tweets. Die tijd is wel passé. Wat ons echter wel maakt, is visual storytelling. Met visual storytelling deel je vanuit je eigen ervaring, passie of visie. En niets is krachtiger (of op z’n minst geloofwaardiger) dan authenticiteit. Dat is het mooie hiervan, we mogen weer onszelf zijn, we kunnen creatief zijn en soms kunnen we zoetsappig zijn. Ergo, de honderden kattenfoto’s die dagelijks voorbij komen op Facebook. Hoewel de relevantie hiervan soms ver te zoeken is!

Maar kennelijk werken al die plaatjes wel, want volgens de Facebook-data genereren posts met een afbeelding of album 120% tot 180% meer interactie dan een tekst-post.

Nu moet je niet lukraak beeld in je post of blog flatsen, daar gaat het bij visual storytelling niet om. Als je juist een kijkje in jouw brand en jou als persoon wilt geven, denk dat aan wat je uitstraalt of wilt uitstralen? Is het authentiek? En wat is het/jouw verhaal? Kort gezegd, we moeten echt zijn, maar wel relevant.

Een aantal punten om rekening mee te houden
Wat is nu eigenlijk belangrijk bij visual storytelling? Ik geef je een aantal handvatten waar je op kunt letten bij gebruik van beeldmateriaal ter ondersteuning van jouw verhaal.

Goede fotografie
Het wordt vaak niet op waarde geschat, maar goede fotografie is belangrijk. En dan heb ik het niet alleen over relevant beeld, maar over de kwaliteit. Vooral uniek, intrigerend of een persoonlijke foto kan een groter deel-gehalte hebben dan een abstract of ander irrelevant beeld. Omdat we op zoek zijn naar echt en uniek is stockbeeld in deze tijd niet meer aan te raden. De nepheid straalt er vanaf wat identificatie bijna niet mogelijk maakt. Puur beeld van de medewerkers, daarentegen, spreekt veel meer aan.

Kate-MiddletonEen mooi voorbeeld van wat voor reacties een slecht portret kan oproepen is het portretschilderij van Kate Middleton. De boodschap van dit verhaal is dat mensen Kate er niet in herkennen, het strookt niet met de werkelijkheid en dat stoot af. Ik vond dit een mooie bevestiging van hoe mensen kijken naar beeld.

Dus, waar moet je op letten bij beeldgebruik:
– Wees relevant;
– Let op de kwaliteit, want je wilt professioneel overkomen;
– Gebruik echt en authentiek beeld;
– Schuw Instagram niet, maar gebruik het vooral voor posts op Facebook en Twitter. Op de website wil je mooi en kwalitatief beeld hebben voor een goede uitstraling. Instagram is leuk voor bijv. behind the scenes, maar de kwaliteit van de foto’s is niet afdoende voor een website;
– En durf vooral ook persoonlijk te zijn. Laat mensen zien!

Vertel het verhaal om verwachtingen te managen
Mijn definitie van visual storytelling gaat iets verder dan alleen verhalen vertellen met beeld. Want dat is het soms met beeld. Jij weet het verhaal achter een foto maar de mensen die ernaar kijken niet, dat maakt interpretatie soms lastig; want zit je wel op dezelfde golflengte. Daarom heb ik destijds bedacht dat visual storytelling (of fotografie) en combinatie moet zijn van tekst en beeld.

persoonlijk zijn op internet

Voorbeeld. Als Visual Storyteller ben ik altijd op zoek naar dat verhaal, of dat nu van een event, een bedrijf, een persoon óf mezelf is. Of ik het perfect doe of niet, het is in ieder geval persoonlijk en daar streef ik naar. Zo heb ik op de homepage van mijn website mijn eigen foto met een uitleg wat ik doe en welke dienst ik bied. Vooral veel beeldmateriaal. Waarom? Omdat ik misverstanden wil voorkomen over met wie je te maken hebt, welke stijl ik heb en wat voor werk ik lever. Huur je mij in dan weet je dus exact wat je te wachten staat of wat je als resultaat kunt verwachten. Wel zo fijn, denk ik zo!

Dus, of het nu een blogpost of een post op Facebook gaat, als je een afbeelding plaatst, neem mensen mee in jouw verhaal. Vertel altijd in het kort erbij wat er gebeurt of wat wij als kijker zien.

House of EinsteinWees niet bang om persoonlijk te zijn
Ik heb het al een aantal keer eerder gezegd. Maar persoonlijk durven zijn is belangrijk, al is het alleen om duidelijkheid te scheppen. En juist voor grote logge en traditionele bedrijven is het een pre. Dat zijn vaak nog de mensen die in anonimiteit leven achter strakke websites en formele teksten. Af en toe een foto van de werkvloer of een medewerker in de spotlight is helemaal niet zo erg. Sterker nog, met een menselijke benadering, kom je weer een stuk je dichter bij het publiek.